úterý 29. října 2013

Pomník padlým vojákům u Jevíčka

   Moje další cesta vedla do obce na Svitavsku, ležící v Boskovské brázdě a nesoucí jméno Jevíčko. Tato obec byla prvně zmíněna v roce 1145 a na královské město byla povýšena v roce 1258. Řadí se k jedněm z nejstarších měst na Moravě. Dodnes se zachoval oválný půdorys města, část hradebních zdí a městská věž, která nyní slouží jako zvonice. Za vidění stojí i čtvercová věž bývalého zámečku, ve kterém se nachází Lidová škola umění, Knihovna a Informační centrum.
   Západně, nedaleko od Jevíčka, na úpatí Červeného kopce leží cíl mojí cesty. Je jím pomník padlým vojákům napoleonských válek 1813-1814, který stojí na místě bývalého vojenského hřbitova. Bylo zde pochováno celkem 376 vojáků, a to 215 Rakušanů, 133 Francouzů, 20 Prusů a 8 Rusů, kteří zemřeli na následky válečných útrap a zranění v Jevíčském špitále.
   Tento pomník byl slavnostně odhalen 16. května 1910 za přítomnosti zástupců rakousko- uherské a francouzské vlády, starosty a rady města Jevíčka a asi osmi tisíc přihlížejících. Je vyroben z tvrdého křemene, 6 metrů vysoký a má 1,3 metrů hluboké základy, na nichž je podstavec z pěti balvanů 2 metry široký a 1,5 metrů dlouhý. Na podstavci je položena 2,2 metrů široká křemencová plotna tvořící základnu křemencového obelisku 2 metry širokého a 4 metry vysokého. Na vrcholu tohoto témeř 10 tun těžkého obrovského kamene je umístně mohutný dvouhlavý orel, vysoký 45 cm s rozpětím křídel 1,34 m. Na pomníku je dále železný kříž a tabulka.
   Pomník stojí opodál zástavbě, u příjezdové cesty stojí cedule se zákazem vjezdu, kterou jsem se však nenechal odradit. Pokud se tam také budete chtít podívat, až k pomníku vede úzká asfaltová cesta, obtáčející Červený kopec. Auto lze nechat i u hlavní silnice u viaduktu a udělat si krátkou procházku pěšky, kolem pomníku vede červená stezka z Jevíčka do Velkých Opatovic. Za tu chvilku co to zabere to jistě stojí.

Jevíčko na mapy.cz.

Souřadnice: 49°37'56.279"N, 16°40'53.201"E

Žádné komentáře:

Okomentovat