pátek 1. února 2013

Jak na armádu II

Fr. pěchota, fr. husaři a fr, kyrysníci
Tento článek by se měl trochu podrobněji věnovat figurkám, miniaturám či vojáčkům - jak kdo chce.

Pokud jste úplní nováčci a nemáte příliš ponětí o této hře, nebo o wargamingu celkově, pak vězte, že hra Napoleon je hrou válečnou, kde hráči po hrací ploše posunují jednotky armád z období napoleonských válek. Cílem hry není věrně kopírovat historickou skutečnost, pouze si vypůjčuje atmosféru a téma té doby.

K hraní tedy potřebujete pravidla, cm měřítko (pásmo), asi 20 šestistěnných kostek a onu již několikrát zmiňovanou armádu. Miniatury zde použité jsou v měřítku 1/72 a je možné je koupit v modelářských obchodech a na internetu v eshopech (www.bilek-eshop.cz).

Než se rozhodnete za kterou stranu válečného konfliktu hrát, musíme si říct, že existují určitá omezení. Ta jsou dána hlavně nabídkou prodejců resp. výrobců.

Francouzští husaři od Italeri
Mezi běžně nejdostupnější výrobce, jejichž miniatury se u nás prodávají, patří firmy Italeri a Zvezda . A z jejich produkce jsou v měřítku 1/72 nejlépe k dostání tyto národy: Francie, Rusko, Anglie. K nim se dají sehnat spojenecké jednotky - avšak již omezeně - např. Rakousko-Uhersko, Polsko, Prusko. Je potřeba prohledat eshopy (www.bilek-eshop.cz či www.modelarskyobchod.cz) a zjistit si jaká je nabídka. To je jeden z hlavních faktorů k rozhodnutí se za který národ v této hře hrát. Pokud máte v tomto jasno, můžeme přistoupit k nákupu...

Válečné hry - jako třeba náš Napoleon - předpokládají, že hráč na základě pravidel sestaví armádu. Je potřeba uvažovat tak, že není možné nakoupit pouze "nejsilnější" nebo "nejlepší" jednotky. Je potřeba postavit armádu komplexnější. Ono totiž každý druh vojska má ve hře některé specifické možnost a úkoly.

Děla vs. jízda
Kupříkladu při hře na zabrání důležitého místa na hrací ploše budete určitě potřebovat pěchotu, protože podle pravidel dokáže tento úkol splnit právě ona. Obránce lokace potřebuje děla, aby pěchotu rozstřílel. No a hráč s onou pěchotou najednou potřebuje rychlé a mobilní jízdní jednotky pro zničení děl, která ohrožují zmiňovanou pěchotu... Takže, určitě se neubráníte "větším" nákupům. I když je to relativní, protože ceny miniatur do této hry jsou v řádech stovek korun. U jiných her jsou to tisícové částky.

Takže, honem podívat, co vše je v nabídce a rychle se rozhodnout za který národ hrát. Další podrobnější informace o miniaturách budou v příspěvku "Jak na armádu III".

Těším se,

Rybník



Fr. dragouni - klikni




Žádné komentáře:

Okomentovat